22 Mayıs 2011 Pazar

Bumbar Dolması Nasıl Yapılır

Malzeme :  1 tane kuzu bumbarı
                 2 tane limon
                 2 su bardağı pirinç
                 1 tane soğan
                  2 tane domates
                 Yarım demet maydanoz
                 1 çorba kaşığı salça
                 1 çay bardağı sıvıyağ
                 Tuz, karabiber
Yapılışı : Bumbarları iyice yıkayıp ucunu içine ittirerek öbür taraftan ucu çıkınca elinizle çekip tersini çevirin. iç yüzeydeki kayganlığın gitmesi için kaşıkla veya bıçağın sırtıyla sıyırın. Bol su ile yıkayın, sudan çıkarıp başka bir kaba alın. bol tuz ve limon dilimleriyle iyice ovalayarak öylece bırakın. 1 saat kadar bekletip, sonra yine ucunu içine ittirerek yağlı yüzün dışa gelmesini sağlayın. yine bol su ile yıkayıp tekrar limon dilimleri ve bol miktarda tuzla ovalayın. 1 saat böyle bekletin. Beklerken içini hazırlayın.
             Pirinçleri yıkayıp, soğan, domates, maydanoz, salça, sıvıyağ, tuz ve karabiber katıp içini hazırladıktan sonra bumbarların dış yüzeyindeki yağları da sıyırıp içe katabilirseniz çok lezzetli olur.
            Bumbarları tekrar yıkayıp bembayaz olduklarında sol elinizle bumbarı tutup sağ elinize iç alarak ucunu içe ittirmek suretiyle içi her koyduğunuzda kayarak bumbarla birlikte içe doğru kayıp gidecektir. iç koyarken arada bir boş ittirmeniz lazım ki pirinçler şiştikçe patlamaya yol açmasın.boşluklara yayılsın.
             Bu şekilde hepsini doldurduktan sonra tencereye koyup üstünü örtecek kadar su döküp tuz atın ve ocağı yakıp pişirmeye başlayın. 1-2 saat kadar kısık ateşte pişirin. Kaşıkla bir uçtan kesmeye çalışın çabuk kesiliyorsa pişmiş demektir.
             Küçük bir tavada biraz sıvıyağ ve salça kavurup 2-3 diş sarımsak rendesi ilave edip altını söndürün ve birazda limon tuzu koyup karıştırın. yemeğin suyundan bu sosun içine 2 kepçe ilave edip karıştırın ve yemeğe katın. Bir iki taşım daha kaynatarak ocağı söndürün.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder